Een klapstoel.


Het comfort van de metalen sledestoel, maar dan ook gemakkelijk mee te nemen of klein op te bergen.

Het comfort van een sledestoel, met zijn zachtjes verende zitting, trekt mij zeer aan. Het zijn gewoon heel prettige stoelen om op te zitten.


Ik wilde proberen of het mogelijk was om dat comfort te realiseren in een lichte, opklapbare stoel.


Met strookjes karton heb ik daartoe een bewegend model gemaakt waarmee ik aantoonde dat het inderdaad mogelijk moest zijn.

Een nadere, virtuele uitwerking van het principe in 2D.De volgende stap was deze animatie, gemaakt vanuit de technische 3D tekeningen. Deze film laat zien dat het principe werkt: de maten kloppen en er is net voldoende ruimte om hem op te klappen en uit te vouwen.

En dit is het prototype.

Het blank gespoten stalen onderstel is gemaakt van diverse profielen zodat elk onderdeel geoptimaliseerd is voor zijn eigen functie.


Voor de zitting en rugleuning is gebruik gemaakt van gerecycleerd volkarton. Dat levert een vrolijk eindresultaat op.Het totaalgewicht van deze klapstoel is slecht 4,5 kg.
Dit zou nog een stuk minder kunnen zijn als hij in
aluminium gemaakt wordt.En opgevouwen ziet hij er zo uit. Het pakketje meet
dan slechts 7,5 x 37 x 42 cm. en kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk in elke auto meegenomen worden.Deze stoel heeft meegedongen naar de Mart Stam prijs 2007, een aanmodigingsprijs voor ontwerpers, met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en consumentenmarkt.

De jury heeft hem gekozen als een van de beste 8 (van de 71 inzendingen). Het oordeel van de jury was:

De 'opvouwstoel' van Hans van der Hoeven gaat door op de achterpootloze buisstoel die tijdens het interbellum is ontworpen. De stoel is gemaakt van ijzerprofielen van 25 bij 25 milimeter met een dikte van 3 milimeter. De zitting en de leuning zijn gevormd uit multiplexplaten van 10 milimeter. Om hem bruikbaar te maken op uiteenlopende locaties is hij opvouwbaar gemaakt. Zo kan hij mee in de auto of een plaats krijgen in de werkkamer en indien nodig worden uitgeklapt.
Het eerste prototype is nog zwaar, maar in opgeklapte toestand mooi van vorm. De jury valt voor het technische industriële karakter van deze stoel, ofschoon ze dit onvoldoende vindt uitgewerkt. De stoel is vooral in opgeklapte toestand leuk, ook al ontbreekt een handvat.

Juryrapport en foto's van de stoel (het 2e prototype) zijn gepubliceerd in "De Architect interieur" nr. 24 van november 2007.Meubelontwerp, lichtontwerp, webdesign en andere creaties van Hans van der Hoeven, Liesbospark 28, 4813HV, Breda. www.hhdesign.nl, info@hhdesign.nl of vul dit formulier in.


© HHdesign.Webmaster: HHdesign.